Σημαντική Διάκριση στα Healthcare Business Awards 2023
για το Κέντρο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος,
Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’
με Επιστημονική Υπεύθυνη την κα Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του ευρύτερου κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, η τελετή απονομής των βραβείων Healthcare Business Awards 2023  (https://www.healthcareawards.gr/). Ο θεσμός που επιβραβεύει τις βέλτιστες πρακτικές επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και κοινωνικής προσφοράς στον κλάδο της Υγείας, διοργανώθηκε για 8η χρονιά από την Boussias Events και το Health Daily.

Το βραβείο GOLD στην κατηγορία Ερευνητικό Έργο σε Πανεπιστήμια / Εκπαιδευτικά Ιδρύματα / Ερευνητικά Κέντρα / Νοσοκομεία απονεμήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’ για την μελέτη “Μη παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε παιδιά και εφήβους με Μεταβολικό Σύνδρομο”.

Όπως επεσήμανε η Καθηγήτρια κα Ευαγγελία Χαρμανδάρη, “Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως. Ένας σημαντικός αριθμός παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ισχαιμίας και πρώιμης αθηρωμάτωσης, όπως η παχυσαρκία, ο ΣΔΙΙ, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και το μεταβολικό σύνδρομο. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της προγνωστικής αξίας και δυνατότητας χρήσης ως δεικτών πρόληψης  νέων, μη παραδοσιακών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε παιδιά και εφήβους με μεταβολικό σύνδρομο, η συσχέτισή τους με το βαθμό αθηρομάτωσης και η τροποποίησή τους με την εφαρμογή ενός εξατομικευμένου διεπιστημονικού προγράμματος διατροφής και άσκησης. Από την ανάλυση των ευρημάτων διαπιστώσαμε αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και σημαντική βελτίωση στις καρδιαγγειακές παραμέτρους και στο προφιλ των προφλεγμονωδών παραγόντων και κυτταροκινών μετά την κατάλληλη παρέμβαση”.